otrdiena, 2010. gada 30. novembris

Ierauga rēķini Calculating the starter

Kopš cepu maizīti no ierauga esmu absolūtā sajūsmā gan par maizi, gan par pašu gatavošanas procesu. Izņemot vienu lietu - miltu patēriņu. Iznāk tērēt ļoti daudz miltu un lielāko daļu izaudzētā ierauga izliet. Kamēr visu manu uzmanību aizņēma maizes gatavošanas procesa apgūšana, mazliet baidījos eksperimentēt ar pašu ieraugu. Tomēr tagad saņēmu drosmi. Ledusskapī ir rezerves ierauga porcija, ja nu kas noiet greizi. Tātad esmu droša ķerties pie aprēķiniem un darbiem - izaudzēt tieši tik lielu ierauga porciju, cik nepieciešams konkrētajai maizes mīklai, plus ko atstāt ledusskapī uz nākamo reizi.

Since I've been baking the bread from sourdough starter I was absolutely happy about both the bread itself and the bread making process. Except one thing - waste of flour. There is really significant amounts of flour wasted as the major part of the grown starter has to be discarded. While all my attention was focused on acquiring at least the basic bread making skills, I have been a bit scarred to experiment with the starter. Now I've finally decided to calculate and to grow only the amount of starter I need for the specific bread recipe I'm going to bake (plus the amount to be stored in the fridge for the next time). I've placed an additional amount in the fridge to be on the safe side in case my experiment fails.

Tātad aprēķini man šādi - šoreiz gribu izmēģināt jaunu recepti, līdz šim cepu pamatrecepti, nu pienācis laiks jaunai. Diviem nelieliem karašas izmēra klaipiņiem būs nepieciešams ~84g ierauga. Plus ~ 300g ko likt ledusskapī nākamajai reizei, tātad kopā ~384g. Ja pievienoju sastāvdaļas tādos daudzumos, kā rakstīju iepriekš, tad rezultātā iznāk ~800g ierauga. Daudz par daudz. Vajadzīgajam daudzumam proporcijas izrēķināju šādi:
1.barošana     ~60g ieraugs
                     ~20g miltu
                     ~28g ūdens
2.barošana    ~56g ūdens
                     ~40g miltu
3.barošana    ~110g ūdens
                    ~ 80g miltu

Mīklu var gatavot ~ 12 stundas pēc 3.barošanas (bet ne ātrāk kā 8 stundas un ne vālāk kā 15stundas pēc tās)

Now I'm going to try a new recipe of bread. For to round, medium size loaves I would need ~84g of the starter (plus ~300g to be put into fridge for the next time). So, there are ~384g of starter to be grown. My calculation are the following:
1st feeding     ~60g starter
                     ~20g flour
                     ~28g water
2nd feeding    ~56g water
                     ~40g flour
3rd feeding    ~110gwater
                    ~ 80g flour

The dough can be made ~12 hours after the third feeding (no sooner than 8 hours nor later than 15 hours after the third feeding.)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru