trešdiena, 2010. gada 10. novembris

Kā es ieraugu gatavoju How I made a bread starter

Sen jau gribēju uzrakstīt sīkāk par ierauga gatavošanu. Pareizāk to būtu nosaukt par audzēšanu - jo ieraugs ir kaut kas dinamisks un dzīvs, tam ir savi niķi un arī savas labās īpašības. Un kas ir pavisam svarīgi - nav divu vienādu ieraugu! Katrs no tiem ir personība un daži maizes fanāti savus ieraugus pat sauc vārdā (un varbūt uzvārdā arī). Ieraugs satur neskaitāmas baktērijas, kas dzīvo ūdenī, miltos un uz vīnogu miziņām, tāpat arī lido gaisā tajās mājās, kurās tas dzīvo. Tajā ir atrodama unikāla fauna un flora - kas galu galā arī izceptajai maizei piešķir neatkārtojamu smaržu un garšu. Man nekad dzīvē nav izdevies izcept divus identiskas smaržas un garšas, faktūras un tekstūras maizes klapiņus.

Several times I wished to write about making my bread starter. However it would be more accurate to call it 'growing' instead of making because the starter is a living thing, it has got its own whims and fancies as well as its own good qualities. And even more - there are no two identical starters in the whole world! Each of them has got its own personality that makes some bread fanatics to call their starters by name (and perhaps a surname too). The starter contains countless living bacteria, that live in water, flour, on grape skins and that fly around in the premises where the starter has been grown and lives. The unique fauna and flora can be found there - and that gives the brad loaf its unique flavor, taste, finish and texture. It never happened to me that I could bake two loaves of bread with identical flavor.

Savu ieraugu izaudzēju uz miltu, ūdens un ierauga bāzes. Izmntoju -
~500g vīnogu (tās nedrīkst būs smidzinātas ar pesticīdiem un dažādām indēm)
~ 900g ūdens
~ 540g miltu
Rakstu aptuvenus svarus, jo izmantoju parastus virtuves svariņus, kas neizceļas ar ideālu precizitāti.
1.dienā Samaisīju miltus ar ūdeni (jāizmanto koka vai plastmasas karote vai lāpstiņa, keramikas vai stikla trauki). Tad iesēju vīnogas vairākkārt pārlocītā marlē un ar rokām spaidīju virs miltu un ūdens bļodiņas, lai sula tek tajos iekšā. Pēc tam ar izspiesto vīnogu maisiņu apmaisīju visu un atstāju maisiņu iegremdētu mīklā. Izmantoju stikla bļodu un noslēdzu to ar stikla vāku, ietinu pārtikas plēvē un frotē dvielī. 2. un 3.dienā laiku pa laikam pavēru dvieli un palūrēju, kas tur notiek.

I used the following for my brad starter 
~ 500g grapes (organic)
~ 900g water
~ 540g flour
I give approximate measurements, because I used my very ordinary kitchen scale that is not exactly precise. On the 1st day I mixed water with flour in a glass bowl (use wooden or plastic spatula and ceramic or glass bowl). Then I folded something like a sack from a chessecloth, put there grapes and squeezed grape juice into the bowl. Then I swished grape bag through the mixture and pushed it to the bottom and left there. I covered the bowl with its glass lid, wrapped in plastic film and in thich towel. Day 2 and 3 - just unwrapped a bit to peek what's inside.

4.dienā  iemaisīju ~225g ūdens un ~120g miltu, vīnogu maisiņu atstāju turpat. Bļodu ietinu tāpat kā iepriekš.
On a 4th day I added ~ 225g water and ~120g flour. The grape bag should stay in the mixture. The bowl should be wrapped as before.

No 5.-9.dienai reizi dienā pārbaudīju, kas notiek. Ja parādās pelējums, tas uzmanīgi jānoņem un maisījumā jāiemaisa ~225g ūdens un ~120g miltu. Pelējums norāda, ka rauga baktērijas nav līdzsvarā ar citām baktērijām.

Day 5-9 I just checked the starter daily. In case the mold appears, it should be carefully removed and ~225g water and ~120g flour should be added. Mold indicates that some bacteria are out of balance.

10.-14.dienā sāku ierauga barošanu 3x dienā. Tas nepieciešams, lai ieraugs nostabilizētos. Tas gan ir liels miltu patēriņš, jo katras dienas rītā liela daļa ierauga jālej laukā. Ja to nedarīt, tad jārezervē tam vesels baseins. Katru dienu tam ir 3 ēdienreizes.
1.ēdienreize
Katrs rīts jāsāk ar ~ 500g lielu ierauga porciju (pārējais vai nu jālej laukā, vai jāveido ierauga baseins), tai pievieno ~225g ūdens un ~ 155g miltu. Samaisa un atstāj zem vāka vai zem plēves uz 4-6 stundām
2.ēdienreize
Maisījumam pievieno ~450g ūdens un ~310g miltu. Nosedz un atstāj uz 4-6 stundām
3.ēdienreize
Maisījumam pievieno ~900g ūdens un ~620g miltu. Nosedz un atstāj uz 8-12 stundām.
Nākamajā rītā atkal sāk visu no jauna un tā kopā piecas dienas.

Days 10-14. The feeding begins - 3times a day. That is necessary for the starter to mature. It requires much flour waste - since every morning starts with discarding some amount of starter. If all the starter is left - one must prepare a swimming pool to accommodate the fast growing bulk of starter.
So, 3 feedings every day.

1st feeding
Start each morning with ~500g of starter, add to it ~225g water and ~155g of flour. Stir, cover and leave for 4-6 hours.
2nd feeding
Add ~450g water and ~310g flour. Stir, cover and leave for 4-6  hours.
3rd feeding
Add ~900g of water and ~620g of flour. Stir, cover and leave for 8-12 hours.
The next morning start it all over again.

15.dienā var sākt cep. Daļu ierauga ieliek ledusskapī, līdz nakamajai reizie. Tā kā es necepu pārāk lielus apjomums, tad parasti glabāju un baroju pusi no šeit dotajiem apjomiem. Ja ieraugs ledusskapī gulējis mazāk kā nedēļu, tad tam pirms cepšanas nepieciešama 1 barošanas diena, ja ilgāk par nedēļu - tad 3 dienas.

On the day 15 you can bake. Some starter can be stored in a fridge for the next baking. I store and subsequently feed only half of the amounts given above. If the starter has been dormant in the fridge for less than a week, I feed it one day before baking. If more than a week - then 3 days.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru